de Beiras

De Beiras. Een benaming voor het midden van Portugal, ruwweg het gebied tussen Porto en Lissabon, een streek die toeristen vaak links laten liggen. Zij maken een paar-dagen-trip naar een van beide genoemde steden, of strijken neer aan de kust van de Algarve, helemaal in het zuiden. En dat is het dan, voor de meesten. Onbekend maakt onbemind. Terwijl er in de Beiras ook genoeg te zien is, met heel wat steden en stadjes die de moeite waard zijn, stranden aan de westkust, veel natuur, glooiend landschap, relatief weinig bezoekers, kortom groen en vooral voor velen nog onontdekt, en stil. Portugal is trouwens, met een ruim twee keer zo grote oppervlakte als Nederland en ruwweg de helft van het aantal inwoners, vier keer zo dunbevolkt. Zeker in het binnenland, dus ook in de Beiras, merk je dat.
Al eerder schreef ik iets over de administratieve indeling van Portugal. Sinds 1976 is het land verdeeld in 18 districten en 2 overzeese autonome regio's (Madeira en de Azoren). Dit zijn ze:
In al die districten zijn er gemeenten en deelgemeenten. 
Maar van oudsher waren er lange tijd provincies. Eind 15de eeuw waren het er 6. Het aantal groeide en liep op tot 11. Ze hadden namen die in de volksmond nog dagelijks worden gebruikt. Op de volgende kaart zijn die elf provincies te zien, inclusief (in het wit) de grenzen van de huidige districten.

Op deze kaart komen we de Beiras tegen: Beira Alta, Beira Baixa (beide ontstaan in 1832) en Beira Litoral (1936). Mijn dorp Figueiró dos Vinhos ligt in laatstgenoemde.
In de drie Beiras vinden we in de Serra da Estrela bijvoorbeeld Torre, het hoogste punt van Portugal op het vasteland, met in de buurt Belmonte, met een rijke Joodse historie. Maar ook steden als Guarda, Viseu, Castelo Branco, Aveiro, Coimbra en Leiria. Badplaatsen als Figueira da Foz en Espinho en talloze kleinere tussen beide in. Er zijn Romeinse vestingen zoals Conímbriga, historische en dikwijls gerestaureerde schistdorpen (van leisteen)rivierstrandjes met als hoogtepunt dat in Castanheira de Pera, het granieten plaatsje Monsanto niet te vergeten, omringd door gigantische rotsblokken. En wat te denken van park en voormalig koninklijk jachtslot - nu hotel - Buçaco (te zien op de openingsfoto)? Voor wie enkel rust en natuur zoekt, zijn er bossen en heuvels, is er het water van de Zêzere; om te wandelen, hiken, fietsen, zwemmen, kanoën. 
Over al deze plekken en mogelijkheden tot vakantievieren heb ik de afgelopen jaren al dijkwijls geschreven. Vul rechtsboven zoektermen in of klik op de links in de tekst.

Ik volsta verder met een aantal foto's van bekende en minder bekende plekken in de Beiras.
Castanheira de Pera
Figueira da Foz
Espinho
Belmonte
Belmonte
Belmonte
Monsanto
Monsanto
Monsanto
Idanha-a-Nova
Idanha-a-Velha
meer (tussen Velha en Nova in)
Marvão
grens bij Segura
Buçaco
Buçaco
Coimbra bibliotheek Joanina
Coimbra botanische tuin
Manteigas, Serra da Estrela
Manteigas, Serra da Estrela
Torre, Serra da Estrela
Pedrogão (aan de westkust)
Pedrogão
Elvas
Elvas aquaduct
Elvas aquaduct
Elvas
Elvas
Évora
Évora
Évora
Évora
Dornes
Dornes
Dornes
Evoramonte
Rabaçal
Viana do Alentejo
Viana do Alentejo
Conímbriga
Conímbriga
Conímbriga
Beja
Beja
Aveiro
ten noorden van Aveiro
Castelo Branco
Castelo Branco
Vale de Pereiras
ten zuiden van Lousã
Praia da Vieira
kasteel van Pombal
São Simão
São Simão (schistdorp)
São Simão (schistdorp)
Figueiró dos Vinhos
Figueiró dos Vinhos
Figueiró dos Vinhos
Figueiró dos Vinhos
Figueiró dos Vinhos
Zomaar wat foto's van zomaar wat plekken in de Beiras.
Een prachtig en nog behoorlijk ongerept gebied in Midden-Portugal. Dus niet al teveel aan de grote klok hangen hè. Dan blijft het een beetje onder ons.



Reacties