rivierstrandjes

In Centraal Portugal is het nog steeds heel aangenaam weer, met temperaturen die boven de 30 graden uitstijgen. Midden in de zomer komen daar vaak nog wel 10 à 15 graden bovenop. Dan is het voor onze begrippen dus erg warm.
Weer op een andere manier verteld: als je in Nederland naar het weerbericht kijkt op tv of in kranten, dan is de temperatuur in Lissabon meestal de enige die voor heel Portugal wordt genoemd. Of die in Faro, als weerindicatie voor hét vakatiegebied voor Nederlanders, de Algarve.
Maar aan de kust is de invloed van het altijd koudere oceaan- of Middellandse Zeewater behoorlijk groot. In het binnenland van Portugal is het meestal een stuk warmer. Tel bij de temperatuur van het kaartje minstens 10 graden op. 20 komt ook voor. In de zomermaanden is 40 graden of meer daar eerder regel dan uitzondering.
Hoe bij die hitte verkoeling te zoeken als de zee niet naast de deur is? Een mogelijkheid: de talloze praias fluviais, in goed Nederlands rivierstrandjes.


Daar waar het mogelijk is, heeft men langs een stuk van een rivier een ligweide gemaakt, een duikplank geplaatst, kleedhokjes neergezet en een klein restaurantje voor verfrissingen en lichte versnaperingen. De toegang is gratis, je betaalt wel een paar euro's voor het eventuele gebruik van een ligbank en natuurlijk voor wat je eet en drinkt.
Een handig overzicht is via de volgende link (ook in het Engels) te vinden:
http://www.praiasfluviais.com/
Het allerbekendste praia fluvial vinden we midden in Castanheira de Pêra.

Je waant je als bezoeker in tropische streken.
Maar ook op de eenvoudigere en kleinere rivierstrandjes is het goed toeven.


Natuurlijk zijn er in de buurt van mijn dorp Figueiró dos Vinhos ook zulke zwemgelegenheden, te weten in São Simão en bij Ana de Aviz. En er is, niet te vergeten, alhoewel niet officieel een praia fluvial, Foz de Alge, in de rivier Zêzere.

Reacties