dorpen van... schist?

Deze wellicht wat mysterieuze naam staat voor een aantal zogeheten schistdorpen. Dat zijn dorpen met huizen gebouwd van schist. Nog steeds zal dat weinig mensen iets zeggen. Een klein beetje geologie: schist is een metamorf gesteente, dat betekent een gesteente dat onder invloed van temperatuur of druk verder is gekristalliseerd of, zoals dat heet, gemetamorfoseerd, meestal op grote diepte in de aardkorst. Leisteen is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.
De afgelopen decennia heeft men geprobeerd een aantal dikwijls grotendeels verlaten dorpen met veel huizen van schist nieuw leven in te blazen. 
Er ontstond een soort netwerk rond dit culturele erfgoed, tégen ontvolking en verwaarlozing, vóór restauratie, beheer en behoud, het wekken van belangstelling bij het publiek, het aanprijzen en de verkoop van lokale producten. 
De schistdorpen staan nu in toeristengidsen, er komen restaurants, soms ook kleine hotelletjes, de gastronomie wordt opgepoetst, er ontwikkelen zich toeristische activiteiten zoals wandelingen en verkenningstochten.
Vlak bij Figueiró dos Vinhos ligt ook zo’n dorp: 
foto: website casaldesaosimao.com
Casal de São Simãu. Het is een bezoek meer dan waard. Op de website Casal de São Simão krijg je een goede indruk van dorp en omgeving.

De omgeving leent zich goed voor wandelingen, zelfs klimpartijen, over dikwijls speciaal daarvoor aangelegde paden.
foto: website casaldesaosimao.com
De rivier Alge perst zich door een kloof in de rotsen: Fragas de São Simão. Volop natuurschoon.

Informatie over alle schistdorpen is te vinden op de website aldeias do xisto





Reacties