weekendje Lissabon

Morgen, dinsdag 23 augustus, moet mijn logé Xander weer op z'n werk in Rotterdam zijn. Hij vliegt vandaag vanaf Lissabon naar RTHA. Daarom gaan we zaterdag de 20ste naar de Portugese hoofdstad om, na de rust van het platteland, ook nog even de drukte van het grotestadsleven te proeven. We hebben de rechtstreekse bus die om 08:25 vanuit Figueiró vertrekt.

Even na 13:00 uur en na koffie langs de Taag te hebben gedronken, een galão, vergelijkbaar met onze koffie verkeerd (één galão, meervoud twee galões)

kunnen we al inchecken in ons hotel Olissippo.
Mooie kamer met alles erop en eraan. 
Na ons een beetje te hebben opgefrist, nemen we de metro naar het Museu da Cidade,
gevestigd in een 18de eeuw paleisje rondom een grote binnentuin vol pauwen. Hun klagelijk geschreeuw is soms oorverdovend.
Binnen start de expositie met de eerste nederzettingen langs de oevers van de Taag en wat daarop allemaal volgde.
Dan gaat het per zaal langzaam terug - of beter gezegd vooruit - naar onze tijden.
Indrukwekkend is een immense maquette van Lissabon net vóór de grote aardbeving van 1755.
De Markies van Pombal speelde een beslissende rol bij de wederopbouw van de verwoeste stad. Gebruik deze link om daarover meer te lezen. 
Met de metro terug naar het centrum voor een uitgebreid diner, het uitgebreidst en daardoor het duurste van deze vakantie, rond de €80, maar dan heb je ook wat.
Zondag besluiten we een tripje per trein te maken naar de bekendste badplaats van Lissabon, zo'n 40 minuten sporen naar het westen: Cascais. Het is echt een badplaats, vol (behoorlijk wat Nederlandse) toeristen, en met de bijbehorende winkeltjes en snuisterijen.
Vast leuk voor gezinnen met kleine kinderen. Aan Xander en mij niet zo besteed. Leuk voor één dag, zoals wij ook doen, dat zeker.
Een lang voetpad vlak langs het water brengt ons terug naar het eerder op de dag door ons gepasseerde Estoril. Daar drinken we op een stil terras niet ver van het station een glas Icetea en eten een broodje. Wat later pikken we de retourtrein daar weer op.
Eenmaal terug in Lissabon in de buurt van ons hotel wandelen we langs de Taag, drinken een glas bier of twee, en gaan dan eten bij D'Bacalhau. Hier aten we vorig jaar oktober ook al eens, tot volle tevredenheid. 



Vanmorgen 22 augustus vroeg op, vroeg ontbijten in ons hotel, het is nog stil in de eetzaal, uitchecken, en dan richting vliegveld. Ik breng Xander tot aan de pendelbus
die hem naar terminal 2 zal brengen. Veilig landt hij een paar uur later op het vliegveld van Rotterdam.
Vanmiddag heb ik de bus terug van busstation Sete Rios naar Figueiró dos Vinhos. Achter het huis, in de langzaam ondergaande zon, schrijf ik deze terugblik. In de stilte van het dorp, na de daarbij vergeleken helse drukte van de stad.

Reacties