corona-aantallen lopen op

Mijn disclaimer aan het slot van het vorige coronabericht, hier te lezen, komt nu al van pas. Want ook in Portugal lopen de besmettingscijfers weer wat op, weliswaar niet vergelijkbaar met de situatie in Nederland. Ook daar geldt natuurlijk dat mensen die zijn gevaccineerd een heel kleine kans hebben om zo ernstig ziek te worden dat ze moeten worden opgenomen. En dat evenveel wel als niet gevaccineerden op een ziekenhuisafdeling niet betekent dat vaccineren 'dus' geen zin heeft. Onderaan dit bericht laat ik dat met een rekenvoorbeeld zien.

Vanaf 1 december gelden er strengere eisen voor wie per vliegtuig het land binnen wil komen, zo maakte minister-president Costa bekend.
Je zult dan een recente negatieve coronatest moeten kunnen overleggen. Zo'n testbewijs gaat ook gelden als toegang tot cafés, clubs, verzorgingstehuizen en evenementen. Dit beleid wordt ook wel aangeduid met 1G (alleen de G dus voor getest). Op veel plekken wordt het mondkapje weer verplicht, al waren velen het vrijwillig blijven dragen. En de Portugezen moeten de eerste week van het nieuwe jaar thuiswerken. Ook de scholen zijn dan gesloten.
Op het Portugese dashboard is de dagelijkse dus actuele stand van zaken te zien.

Tot slot dat rekenvoorbeeld.
In ons land is ongeveer 85% van de leeftijdsgroepen die daarvoor in aanmerking komen gevaccineerd. Laten we als voorbeeld een groep nemen van 1000 personen: 850 daarvan zijn dan wél en 150 níet gevaccineerd.
In het plaatselijke ziekenhuis liggen 4 patiënten uit de groep wel en 4 afkomstig uit de groep niet. Evenveel zoals gezegd. Rekenen met me mee.

4 van de 850 betekent een percentage (of een kans) van 4 : 850 x 100% = 0,47%  maar
4 van de 150 betekent een percentage (of een kans) van 4 : 150 x 100% = 2,67%.
Die percentages verschillen nogal.

Reacties