Chinezen in Portugal

Misschien nog wel meer dan in Nederland, kom je overal in Portugal Chinezen tegen. Iedere stad en vrijwel elk dorp huisvest ze, ondernemers dikwijls, net als hier in onze Lage Landen. Hielden de Nederlandse Chinezen zich van oudsher vooral bezig met restaurants, de Portugese Chinezen vinden we heel vaak als winkeleigenaar. 
Een stukje geschiedenis.

Net als Nederland is Portugal een land van ontdekkingsreizen en ontdekkingsreizigers geweest. Bekende namen in dit verband zijn Fernão de Magalhães (1480 – 1521), in Nederland dikwijls Ferdinand Magellaan (of Magelhaan) genoemd, 
en Vasco da Gama (1469 – 1524). 

Een belangrijk  persoon op dit gebied was ook Henrique Navegador (1394 – 1460), vertaald als Hendrik de Zeevaarder, 
derde zoon van Koning Dom João I. Hij trok er niet direct zelf op uit, hij nam veel initiatieven en was geldschieter voor heel wat reizen. Portugal kreeg er de status van wereldrijk door. 
 Ik heb in dit blog al eens geschreven wat dit alles bijvoorbeeld voor de Portugese keuken tot gevolg had, voor smaken, bereidingswijzen, het gebruik van kruiden en specerijen. 
Bepaalde gerechten die wij nu als typisch Portugees zien, waren dat van origine helemaal niet, maar werden gewoon vanuit de overzeese gebieden geïmporteerd. En langzaamaan eigen gemaakt.

Ontdekkingsreizen staan eigenlijk gelijk aan veroveringen, kolonisatie, onderdrukking. Een aantal Portugese koloniën: 
Brazilië, de Azoren, Madeira, Kaapverdië, Mozambique, Zanzibar, Ceylon, Malakka, delen van India, en, en daarover gaat het hier natuurlijk, Macao. 

In 1513 verschenen de eerste Portugese schepen voor de Chinese kust. Na wat mislukte pogingen voet aan wal van het Chinese vasteland te zetten, slaagden de Portugezen erin een handelspost op Macao te vestigen, in 1553. Lissabon verkreeg erfpacht voor het eiland,  waarmee dat onder Portugees bestuur kwam. 





Het voert wat ver om hier uitgebreid te verhalen over de eeuwen die volgden. Het slot van de Portugees - Chinese relatie is bekend. Onderhandelingen over de toekomst van de Portugese kolonie begonnen in 1986 en duurden twee jaar. Het resultaat: per 20 december 1999 trok Portugal zich terug en werd Macao een Speciale Administratieve Regio van China: één land, twéé systemen. 
Ongeveer 100000 Chinezen verruilden Macao voor Portugal. Maar ook Chinezen uit andere streken vestigden zich de afgelopen decennia in Portugal: uit Vietnam, Laos en Cambodja, en Brazilië natuurlijk.

In heel Portugal vind je dus Chinezen. Veel zijn ondernemer en bezitten een of meer winkels, een  Loja Chinesa. Je ziet trouwens veel meer Chinese winkels dan Chinese restaurants zoals hier bij ons. In elk dorp van een beetje omvang kun je ze vinden. In dat van mij, Figueiró dos Vinhos, zijn er zelfs twee. Een was er al heel groot, 
de ander heeft kort geleden zijn vloeroppervlakte meer dan verdubbeld. De Portugese consument schijnt in zo’n Winkel van Sinkel  graag te komen want het aanbod is groot en de prijzen zijn laag. Ook ikzelf heb er al talloze inkopen gedaan: jassen, overhemden, broeken, gereedschap, serviesgoed, glaswerk, keukengerei, lampen, elektra en elektronica, schoonmaakartikelen, decoratieve zaken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er te koop. Voor een habbekrats, of zelfs nóg minder.

Reacties