Geef ons heden...

Vanmorgen word ik om 10 uur verwacht bij een workshop op camping Quinta da Fonte. Het liefst wandel ik daar naartoe, een mooie route van een klein uur over heuvels en deels door het bos. Maar het weer in Portugal is slecht, al tijden, slechter dan ik het ooit heb meegemaakt. Elke dag regent het voornamelijk, geen stortbuien, geen noodweer, wel veel en langdurig regen, miesregen, lichte regen, maar waar je na een tijdje toch nat van wordt. Soms is er even een zonnestraal, maar dat gaatje in de bewolking wordt snel weer dichtgesmeerd. Daarheen lopen is dus geen optie. Misschien terug, na de lunch, als het kan, we gaan het zien. Dat blijkt wensdenken, maar daarover straks nog even.
Daarom word ik om half 10 met de auto opgehaald door Jenny. Haar en haar echtgenoot Marcel ken ik als  eigenaar van de Vale das Cúpulas in Figueiró dos Vinhos. Toevallig hebben we elkaar woensdagavond al ontmoet toen we met ons allen pizza gingen eten. Klik op de naam voor hun website en meer informatie. Of klik hier om te lezen wat ik eerder al eens over hun bedrijf schreef. Samen rijden we als gezegd naar Quinta da Fonte, de boerencamping van Jolein en Liedewij. Laatstgenoemde geeft vanmorgen een workshop brood bakken waarvoor wij ons hebben aangemeld. Een paar jaar geleden eindigde zij als eerste bij een kookwedstrijd in Canstanheira de Pêra, ten noorden van Figueiró, en cursussen volgen op dat gebied in Lissabon vormden haar hoofdprijs. Nu komen 13 belangstellenden tesamen om wat betreft broodbakken weer van haar te leren.
instructie van Liedewij
Op het programma: zuurdesembrood, zuurdesemcrackers voor bij de borrel, 
de crackers vóór en ná de oven
naan (brood van tarwemeel als bijgerecht bij maaltijden in Centraal- en Zuid Azië),
een naan moet 6 minuten in een droge koekenpan
en rolls met zoete of hartige vulling.
rolls zojuist uit de oven
Ons team, van Jenny en mij, koos voor naan en rolls.
de juiste hoeveelheid water
meel afwegen
Alle receptuur staat op een aantal A4tjes dat we uitgereikt krijgen en mee naar huis nemen. Liedewij heeft al een aantal soorten en stadia van het deeg voorbereid, zodat ze ons kan laten zien - en voelen - langs welke weg het resultaat moet worden bereikt. Ze controleert van iedereen het deeg: is het niet te nat, te droog. Soms moeten de voorgeschreven hoeveelheden een beetje worden aangepast; het resultaat kan afhangen van de warmte van onze handen, van de opgeving, de vochtigheid, de temperatuur in de keuken, enz. enz. De een houdt van wat meer zout, de ander van wat minder; ook zulke persoonlijke voorkeuren beïnvloeden het resultaat. Bij goede instructies en oplettendheid kan het haast niet fout gaan. Al onze baksels zijn prima gelukt, mooi om te zien, om van te smullen zo lekker, en worden bij de lunch naast soep en salade met smaak verorberd.
de lunchtafel staat klaar
het eten ook 
(en dit is maar een klein deel van de baksels)
dus proeven maar
Van de de zuurdesemcrackers krijg ik een zakje mee om straks thuis te nuttigen bij een glas rode wijn.
Ook de terugweg lopen van de camping naar huis zit er trouwens niet in. Jenny zet mij met de auto weer netjes voor de deur af. En alle mogelijke weerapps die we vandaag met elkaar raadplegen vertellen ons hetzelfde: de komende hele week is er geen enkele verbetering te verwachten. Dus wordt het regen, regen, en nog eens regen, overal, en elke dag. Ik zal het ermee moeten doen.

Reacties