dagje Tomar


Vandaag doen Xander en ik een dagje Tomar. Met de bus van Rede Expressos in een uurtje te bereiken. Om 8:25 stappen we bij het busstation van Figueiró in en rond half 10 zijn we er. We hebben zin in koffie dus lopen een grote banketbakkerij met tafeltjes en stoeltjes binnen. Een koffie met melk, zeg maar cappuccino, kost hier €1,- Ik herhaal één euro. Voor dat bedrag doe je graag nog eens een extra bakkie. 
We nemen er allebei nog een pastel de nata bij. Heerlijk.
Tomar, waar ooit de Orde van de Tempeliers was gevestigd, is een mooie stad, vrij groot, met een paar grote hotels, en op artistiek en cultureel gebied veel te beleven. Ons belangrijkste doel vandaag: een bezoek brengen aan het Convento de Christo, een gigantisch klooster en een van de belangrijkste Portugese bouwwerken uit de Renaissance, waarvan de oudste delen dateren van de 12de eeuw. 
De Tempeliers vormden een militaire orde die in 1119 door de Kruisvaarders in Jerusalem werd opgericht. Ze speelden een belangrijke rol bij de geleidelijke herovering van het Iberisch Schiereiland op de Moren. Het kloostercomplex in Tomar werd hun hoofdkwartier. In 1160 werd met de bouw ervan begonnen; zeker vier eeuwen werd eraan gewerkt.
In 1312 verbood de paus de Orde van de Tempeliers, officieel wegens ketterij, maar waarschijnlijk vanwege haar groeiende macht en rijkdom. In Portugal werden de Tempeliers echter vrijgesproken en veranderden ze hun naam in Ridders van Christus. In 1356 vestigden zij zich in Tomar. De Orde financierde o.a. de ontdekkingsreizen van Hendrik de Zeevaarder naar Afrika en India. De enorme rijkdom die dit opleverde werd gebruikt voor de verfraaiing en decoratie van de kloosters in Tomar en (Jerónimos) in Lissabon. In 1843 werden alle religieuse ordes afgeschaft; ook deze. Het klooster staat er nog in al z'n pracht en praal. Ik laat wat foto's zien van de vele die ik er die dag maak.

En o ja, het kassasysteem werkt niet. Dus iedereen mag gratis naar binnen. Nog een financieel voordeeltje. 
In 2009 had ik dit kloostercomoplex al eens bezocht, in gezelschap van Ada en José. Hier een foto van ons drieën destijds.
Terug naar nu. Begin van de middag lopen Xander en ik weer naar beneden en
gaan we eerst wat eten in een van de straatjes van het oude centrum van Tomar.
We kunnen terecht in O Tabuleiro, waar ik in 2009 ook met Ada en José heb gegeten.
Het bestaat nog. Toen konden we buiten zitten,
nu is er alleen binnen.
Daarna op zoek naar de synagoge die ergens in dat historische centrum moet zijn gevestigd. Nou ja: ooit een gebedshuis, nu is een klein museum al wat over is. Ik ben daar in 2009 ook met Ada en José geweest.
 En ja hoor, na wat zoeken weten we het gebouwtje te vinden:
voltooid in 1460, maar slechts enkele jaren gebruikt voordat de joden in 1497 werden verdreven of (gedwongen) tot het Christendom bekeerd. Bijna vijf eeuwen later werd in de stad Belmonte een geheime Joodse gemeenschap ontdekt die na al die jaren nog steeds actief was. Ik bezocht die stad met Ada en Pieter in 2014.
En zo brengen Xander en ik al wandelend en rondkijkend de rest van de middag door in Tomar. Rond 16:45 stappen we in de bus van Rede Expessos die ons in een uurtje terug brengt naar Figueiro.

Tot slot. Wie nog wat bewegende beelden van Tomar, de Tempeliers en hun kloostercomplex in Tomar wil zien, vindt hieronder links naar twee films op YouTube. Veel plezier ermee.

Reacties