strijd tegen het vuur

Als je het cynisch wilt zeggen: het seizoen is geopend.
De jaarlijkse strijd tegen bosbranden is weer van start gegaan. In heel Zuid Europa trouwens: niet alleen in Portugal, ook in Spanje, Frankrijk en Kroatië bijvoorbeeld. Grote droogte, hoge temperaturen, soms veel wind zijn perfecte ingrediënten. Eerder deze week vochten alleen al in Portugal zo'n 1500 bombeiros tegen 30 branden. Op hetzelfde moment wel te verstaan. Met brandweerwagens, trucks met grote watertanks. blusvliegtuigen, helikopters. Bij mij in de buurt gelukkig niet. Nog niet.
Inmiddels is zo'n 40000 ha Portugees land in de as gelegd. Dat is flink meer dan de 28000 ha voor heel 2021. Het betekent nu al een stijging van zo'n 43%. En seizoen 2022 is nog maar net begonnen.
Deze link brengt je naar een website met actuele informatie: fogos.pt. Ook beschikbaar als appje op je telefoon; handig voor lezers die daar heen gaan of er al zijn.
Ik houd het voor dit moment bij wat foto's. Ze zijn van de afgelopen dagen, maar zouden net zo makkelijk vorig jaar, het jaar daarvoor, of willekeurig welk jaar kunnen zijn gemaakt. Het is immers elk jaar raak. Maar dit jaar heel erg raak.












Nog meer informatie op https://www.bombeiros.pt/

Hoe een bosbrand eruit kan zien, wordt ook duidelijk uit onderstaande beelden, gefilmd vanuit een rijdende auto door een verslaggever van TSF Rádio Notícias, een belangrijke radionieuwszender gevestigtd in Lissabon.

Later toegevoegde tekst: 
Ik controleer elke dag, en pas op dinsdag 13 september, het water komt met bakken uit de hemel, is Portugal voor het eerst weer compleet bosbrand-vrij, ervan uitgaande dat de app fogos.pt helemaal up-to-date is.
Als de regen een paar dagen gevallen is en droogte en warmte terugkeren, is de eerste brand er ook vrij snel alweer: vrijdag 16 september.
Conclusie: het seizoen is nog niet voorbij.