intelligente lockdown

Lissabon in lockdown, mei 2020. Hierboven de Avenida da Liberdade. En op de volgende foto het Praça dos Restauradores. In de verte het Rossio. Uitgestorven, geen sterveling op straat.
In die periode kende Nederland een intelligente lockdown: weliswaar was vrijwel alles dicht, maar toch hadden we in vergelijking met elders nog behoorlijk wat bewegingsvrijheid. Wij mochten nog naar parken, het bos, of een dagje op het strand zitten, op anderhalve meter, soms in speciaal gemaakte cirkels.
In heel wat andere landen kon je buitenshuis worden aangehouden, en wee je gebeente als je jouw aanwezigheid daar ter plekke niet goed kon verantwoorden. Dan dreigden hoge boetes.
Steeds meer beseffen we dat corona nog wel een tijd onder ons zal zijn. We moeten strategieën ontwikkelen om er op de een of andere - slimme - manier mee te leren leven, zonder iedere keer verrast te worden en ad hoc te reageren op oplopende besmettingscijfers, van de ene lockdown in de andere, bij wijze van spreken. Daarbij moet men niet alleen gebruik maken van de kennis van virologen, immunologen, infectiologen, microbiologen en epidemiologen, maar ook van bijvoorbeeld sociologen en gedragswetenschappers, van mensen in het veld, in de praktijk van alledag. 
Zo hoorde ik als ideeën:

* Laat de voetbalcompetitie in de zomer doorlopen, dat is het beste jaargetijden voor gevulde stadions; pauzeer langer in de winter.

* Verkort in het onderwijs de zomervakantie met een of twee weken, en verleng daarmee bijvoorbeeld de kerstvakantie. Dan is er, ook weer in die ongunstige wintermaanden, van nature een flinke periode waarin veel mensen thuis kunnen blijven.

Er is uiteraard nog veel meer te bedenken. Het zijn forse ingrepen, zeker, maar ja, we moeten intelligent zijn en alles ter discussie durven stellen.

De eerste maanden van het afgelopen jaar verliepen in Portugal desastreus. Binnenkort doen ze, een jaar later, namelijk de eerste week van januari 2022, aan een in dit opzicht heel interessant experiment, zeg maar gerust een intelligente lockdown, die niet zomaar uit de lucht komt vallen want al tijden geleden is aangekondigd. 
Met in het achterhoofd het gegeven dat met de feestdagen afstand houden en het aantal bezoekers thuis beperken voor velen heel lastig is, dus besmettingen op de loer liggen en zullen toenemen. Niets menselijks is de Portugezen vreemd. Bovendien is kerstmis daar een heel belangrijk, haast heilig, familiegebeuren, nog veel meer dan bij ons.
Wat is er dan logischer direct daarna alles een tijdje te sluiten, zodat iedereen binnen moet blijven, zieken op het virus kunnen worden gecontroleerd, en pas daarna het sociale en maatschappelijke leven langzaam weer op gang komt? 
Zal het helpen de verspreiding van covid te voorkomen, in elk geval binnen de perken te houden? Niemand die het op dit moment zeker weet. Maar ook daar moeten ze wat, en vooral out of the box denken. 
Ik ben benieuwd.
Praça do Comércio in lockdown

Reacties