nu even niet


Op 3 augustus zou ik op vakantie zijn gegaan, weer samen met Spanjekenner, Spaansspreker en vooral goede vriend Xander. Eerst met de Train Grande Vitesse via Parijs naar Hendaye, aan de Frans-Spaanse grens. Daar hadden we, nog net in Frankrijk, drie nachten hotel geboekt. Dat was goedkoper dan in San Sebastian, de stad waar we eigenlijk heen wilden. En met elk uur een paar treinverbindingen vanuit Hendaye hadden we toch alle bezienswaardigheden kunnen bezoeken en 's avonds weer netjes en op tijd in onze Franse bedjes kunnen liggen.

Daarna stonden drie (hier wel goed betaalbare) hotelnachten in Bilbao op de rol. Ook een interessante stad om te gaan bekijken, met het wereldberoemde Guggenheim Museum. 
Alleen het gebouw is al een soort wereldwonder. 
Aan het eind van die week zouden we dan de 'Nachttrein naar Lissabon' nemen, beroemd geworden door het gelijknamige boek van Pascal Mercier.
Aankomst in Pombal zondag 9 augustus ergens rond 05:00 uur. Heel vroeg in de ochtend dus, te vroeg om mijn broer op te trommelen. Zijn er dan al taxi's van het station naar Figueiró dos Vinhos? Geen idee. Ook het kasteel is op dat tijdstip ongetwijfeld nog gesloten voor het publiek.
We hadden ons vast wel op de een of andere manier gered, desnoods op een iets christelijker tijdstip die zondagochtend. 
Terug waren we van plan via Faro te reizen, waar Xander kennissen heeft die ons wel een dagje of méér zouden kunnen bezighouden en rondleiden. Het zou mijn eerste kennismaking met de Algarve worden. En vanaf Faro kun je rechtstreeks terugvliegen naar Rotterdam, wel zo gemakkelijk.
Maar ja, bij het maken van al de plannen eind 2019 begin 2020 hadden we uiteraard buiten corona gerekend. Hoe veilig is treinreizen en vliegen? Hoe druk is het bij bezienswaardigheden? Hoe moet het met eten 's avonds, moet je overal reserveren, hoe lang van tevoren? Blijft het gebied code geel of verandert het in oranje? Dat betekent elke dag de app van Buitenlandse Zaken raadplegen. Hoe zit het dan met je (reis)verzekering? Kortom: is dat eigenlijk nog wel een leuke en ontspannende vakantie? Is de drang om weg te gaan dan zó groot? Nee, nee, nee.

Op het moment dat ik deze woorden schrijf (19 aug) geldt in Portugal code oranje alleen in de regio Lissabon. In Spanje is de situatie in veel meer gebieden riskant, 
tot en met populaire vakantiebestemmingen als Ibiza en Mallorca aan toe.
Ik ben blij dat we heel makkelijk van alle plannen af konden, behalve de hotels was er nog niets gereserveerd. Totale annuleringskosten €0,- Volgend jaar kijken we weer, wie weet hoe de situatie dan is. Maar nu even niet.

Reacties