benzinerantsoen

De vrachtwagenchauffeurs in Portugal staken voor onbepaalde tijd.  Het gaat beter met de Portugese economie en dus zou er, volgens de bonden, ruimte zijn voor een loonsverhoging voor de sector. Werkgevers zeggen die niet te kunnen betalen. 
In april legden de chauffeurs hun werk ook al neer, maar dat heeft aan hun situatie niets veranderd. Er ontstonden toen wel grote problemen in de brandstofvoorziening, en dat laatste heeft de Portugese regering nu propberen te voorkomen door tot 21 augustus de noodtoestand uit te roepen. Chauffeurs moeten in ieder geval een minimale dienstverlening uitvoeren: vliegtuigen moeten voor 100% van brandstof worden voorzien, het OV voor 75%. Het is vakantietijd immers. Stakingen kosten veel goodwill bij toeristen. Auto's mogen per dag een beperkte hoeveelheid tanken: 15 liter (of 25, zo wordt vanaf sommige plekken gemeld). Automobilisten in de grensstreek wijken soms uit naar Spanje. 
Maar ook bijvoorbeeld het transport van verse groente, sla, tomaten loopt gevaar. Havens, ziekenhuizen en luchthavens moeten bevoorraad blijven, zo vindt de overheid. Maar boeren zijn bang dat hun producten niet op tijd de winkels halen en gaan rotten. 
Melkveehouders zijn bezorgd dat ze dagelijks met miljoenen liters blijven zitten. De financiële schade kan enorm zijn.
De Comissão Central de Trabalhadores (CCT) van Petrogal, onderdeel van Galp Energia, zei in een verklaring dat het regeringsbesluit over de minimumdiensten het grondwettelijk recht om te staken ondermijnt, en dat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt. De regering schaart zich hiermee teveel achter de werkgevers en negeert de gerechtvaardigde eisen van de bonden, zo stelt de CCT. De Portugese overheid dreigt namelijk met het inzetten van een wet die de stakers dwingt weer aan het werk te gaan.
Zelf heb ik er gelukkig geen last van, ik bekijk het allemaal vanaf een afstand: deze zomer ben ik gewoon in Nederland en niet in Figueiró dos Vinhos.

Inmiddels (maandag 19 augustus) zijn vakbonden en werkgevers voorwaarden voor nieuwe onderhandelingen overeengekomen. Morgen gaan ze weer rond de tafel zitten. Daarmee is de staking ten einde. Voor dit moment tenminste.

Reacties