niet wéér!

Om moedeloos van te worden.
Precies vier maanden na de vorige trekt opnieuw een enorme bosbrand zijn vernietigende spoor door Midden-Portugal.

Eigenlijk nogal laat in het jaar, oktober, een moment waarop iedereen min of meer opgelucht adem haalt omdat het ergste en de risicovolste periode dan voorbij is. Nogal wat brandweermaterieel was al in de winterstalling geplaatst en moest hals over kop weer operationeel worden gemaakt. Eergisteren brandde Portugal op 523 plekken, een record, en niet een om vrolijk van te worden.


41 doden zijn er inmiddels te betreuren, en verder tientallen gewonden. Droogte, hitte en harde wind zijn wat dit betreft de belangrijkste ingrediënten. Men spreekt van de droogste zomer in 90 jaar.
In het parlement klinkt kritiek: autoriteiten reageren te traag, beleid om dit soort branden te voorkomen ontbreekt, het beheer van de natuur is slecht, onderhoud van bos staat op een te laag pitje.

Inmiddels is het gaan regenen en zijn de meeste branden uit.


Mijn broer en zwager, Paul en Sean, die net buiten Pedrogão Pequeno wonen, zijn ook getroffen door de brand. Ze hoorden ervan tijdens een korte vakantie in Frankrijk en zijn nu onderweg naar huis om de schade op te nemen. Ze ontvingen wat foto's, gemaakt door de man van hun verzekering, nadat het vuur was gedoofd. Hun huis staat er nog, er omheen is het een behoorlijke ravage, elektriciteit zal er niet zijn. Meer informatie volgt ongetwijfeld als ze weer thuis zijn.
Toen de rook en as van de bosbranden in Portugal vandaag met de noordelijke luchtstromen Nederland passeerde, kleurde de zon oranje. Net zoals vorig jaar in Porto na bosbranden rondom de stad, zoals te zien is op de foto die ik daar toen van maakte.

Reacties