kersttradities in Portugal

Kerstmis in Portugal verloopt ongeveer zoals bij ons. Misschien speelt religie in het algemeen een iets grotere rol dan in Nederland, net als het geven van cadeautjes; Sinterklaas kent men er niet. Verder is tweede kerstdag er onbekend.
Belangrijk voor Portugezen is kerstavond. Familieleden komen bij elkaar, ouders en kinderen, ooms en tantes, opa's en oma's, voor zover beschikbaar. Dan komt het Ceia de Natal op tafel, soms ook wel Consoada de Natal genoemd, het traditionele kerstdiner. De gerechten op het menu verschillen uiteraard per familie, en per regio. Heel traditioneel zijn zaken als bacalhau da consoada (kabeljauw, gekookt, en gecombineerd met kool en olijfolie), rabanada (gemaakt van brood, melk en eieren, vergelijkbaar met onze wentelteefjes) 
en bolo rei (letterlijk koningscake, rijk gevuld met rozijnen, noten en gekonfijte vruchtjes).
Om 12 uur is het tijd voor de kerstnachtmis, bijgenaamd de Missa do Galo, 
letterlijk de mis van de haan. Wat dat beest er nou precies mee te maken heeft? Was het een haan die om middernacht in Bethlehem de komst van de Verlosser aankondigde? Of duurt die mis zo ontzettend lang dat na afloop bij thuiskomst de hanen alweer kraaien? Hoe dan ook wordt na de mis het Menino Jesus, het kindje Jezus, in de kribbe in de kerststal geplaatst.
25 December is de dag van de cadeautjes, gebracht door Pai Natal, de kerstman. In veel Portugese huizen staat een árvore de Natal, een kerstboom. Op straten en pleinen vind je ze ook, zoals hier in Lissabon.
Opnieuw wordt er 's avonds veel gegeten. Soms spreekt men tussen de middag van een roupa velha lunch, wat kan worden vertaald als oude kleding-lunch. De restjes van het kerstdiner van de avond ervóór worden opgediend. 
En zo wordt de kerstviering besloten, want 26 december is in Portugal geen feestdag. 

Op welke manier u als lezer van dit blog ook kerstmis viert, u allen wens ik
Feliz Natal e próspero Ano Novo!

Reacties