jaarlijkse bosbranden

Het is ieder jaar hetzelfde liedje, en dit jaar is het echt weer eens flink raak: de bosbranden in Portugal. Een terugkerend probleem in een land waar de temperaturen 's zomers tot ver boven de 30 graden kunnen oplopen, waar soms ook in het binnenland flink wat wind staat zodat beginnend vuur lekker wordt aangewakkerd, en waar er in diezelfde zomermaanden in de regel heel weinig neerslag valt. De zomer van 2015 wordt al extreem droog genoemd. Ook Nederlandse media, zelfs de tv, maakten er melding van.
Dagelijks zijn er tientallen, soms honderden branden, zodat er daardoor in sommige districten af en toe sprake is van materieelgebrek. Er kan dan, letterlijk, geen brand meer bij.
Op internet is veel informatie, ook actuele, te vinden. Dat is belangrijk om te weten of je je zorgen moet maken. Ik hoor de sirene van de brandweerkazerne in Figueiró dos Vinhos loeien, ongeveer 3 km verderop, hoor soms zelfs de wagens uitrukken als de wind mijn kant op staat, zie af en toe rook achter een heuvel opstijgen, maar moet dat consequenties voor mij persoonlijk hebben? 
Gelukkig is dat laatste nog nooit gebeurd, al hebben er ook deze zomer branden niet al te ver hier vandaan gewoed. Gisteren zag ik tijdens een wandeling in een dal beneden mij de trieste resultaten van een bosbrand van vorige week donderdag: grijze bomen, een totaal zwartgeblakerd stuk grasland met daarop een gered huis. 
De bombeiros doen er alles aan om woningen te sparen en slagen daarin dikwijls bijzonder goed. Liedewij, van camping Quinta da Fonte, kon dat bevestigen. Zij was in dat gebied geweest en vertelde me dat op de huizen nog geen roetvlekje te vinden was; de directe omgeving was echter totaal zwart. Zij telefoneert trouwens wel eens met de brandweer wanneer zij wil weten of een brand in de buurt van haar camping zou kunnen komen. Dan ben je op alles voorbereid.
Zelf kijk ik geregeld op internet. Daarop zijn kaarten te vinden met actuele informatie, deze is van eergisteren 10 augustus,
maar ook bijvoorbeeld kaarten met risico's op bosbrand voor de verschillende districten van het land, zoiets als wij in Nederland kennen bij een weeralarm met 'code rood'. Tenslotte zijn er actuele overzichten waar branden woeden of gewoed hebben, dit hieronder is van gisteren aan het eind van de dag, 23:59 uur staat er dan ook boven, met een totaal van 209 branden, tel uit je winst.
Porto heeft de dubieuze eer koploper te zijn; de teller staat daar op 45. Nu is het district natuurlijk méér dan de stad alleen. Hoe dat allemaal zit, is hier terug te vinden. 
En dan zijn er computerschermen vol met gedetailleerde informatie over elke betreffende brand, in welk stadium van bestrijding men zich daar bevindt, hoeveel manschappen er meewerken, hoeveel gronddivisies, hoeveel in de lucht, enz. Hier één pagina van de vele, ook weer van gisteren. De onderste regel betreft een brand hier redelijk dicht bij, nou ja een kilometer of tien schat ik, Graça, bij Pedrógão Grande, een povoamento florestal. 
Niet dat ik daarvan iets gemerkt of gezien heb. 
Zelf kijken in deze overzichten? Gebruik deze link die ook hiernaast in de rechterkolom is te vinden onder 'bosbranden en veiligheid'.
Tenslotte: hoe schat men de toestand voor vandaag in? Hieronder staat het risicokaartje zoals dat geldt tot vanmorgen 12:00 uur,
met de al genoemde codes, hier geheten classe de risco. Hoe donkerder van kleur, hoe bedreigender. Bij mij in Figueiró dos Vinhos (zie de pijl) geldt vandaag opnieuw code 4: muito elevado, m.a.w. een sterk verhoogd risico. Ook dit kaartje wordt uiteraard dagelijks ververst. De actuele situatie is hier te zien.
Mensen worden erop gewezen voorzichtig te zijn. De lokale overheid verspreidt af en toe huis aan huis informatie. Uiteraard is roken en open vuur maken in de natuur uit den boze. Dus ook niet zo'n gezellige BBQ in de tuin organiseren. Eén vonkje, één dwarrelend heet stukje roet, kan al fataal zijn. Bij bosbrand is gelukkig zelden opzet in het spel. Mensen denken niet aan het gevaar, staan niet stil bij risico's. Daarom blijft voorlichting belangrijk. In Nederland sprak men heel vroeger in tv-spotjes wat dat betreft over 'De drie O's' bij het ontstaan van brand: onvoorzichtigheid, onachtzaamheid, onwetendheid.
Ik denk dat die drie vandaag de dag nog net zo geldig zijn als toen.

Reacties

  1. Ik wandelde vanmorgen in Santa Catarina da Serra naar buiten om de lucht op te snuiven. Een lichte brandlucht... Toch loos alarm.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten