geschiedenis van de bombeiros (4) bombeiros van Figueiró dos Vinhos

In dit vierde en laatste bericht over de geschiedenis van de Portugese Bombeiros, de brandweer en hulpverlening, richt ik de blik in het bijzonder op die van mijn eigen dorp Figueiró dos Vinhos. De Bombeiros Voluntários de Figueiró dos Vinhos bestaan dit jaar 80 jaar, een mooie gelegenheid om ze wat nader te bekijken. Bovendien zal wat ik hieronder vertel, in grote lijnen ook op andere steden en dorpen van toepassing zijn, dus geschikt als slot van mijn miniserie.

Op 5 oktober 1910 werd Portugal een republiek. Vanaf dat moment zijn er initiatieven geweest om in Figueiró te komen tot een eigen brandbestrijdings- en hulpverleningsdienst, bekend onder de naam Bombeiros, afgeleid van woord Bombas, waterpompen. De jonge republiek vond dit soort initiatieven vanuit de lokale bevolking en politiek belangrijk. De plaatselijke overheid, dicht bij de mensen, moest in de nieuwe landelijke setting een cruciale rol gaan spelen. Al in 1914 werd in de lokale pers, de União Figueiroense, gesproken van het belang van eigen Bombeiros, al vormden oude rivaliteiten voor sommigen nog wel een blokkade om tot handelen over te gaan. Niets menselijks is ook de inwoners van Figueiró vreemd.

In juni 1926 werd onder de bezielende leiding van apotheker Antonio d'Azevedo Lopes Serra een commissie gevormd die de mogelijkheden nader ging onderzoeken. 

En wat later nam de gemeente, gesteund door plaatselijke bedrijven, dit initiatief over. Er ontstond een eerste groepje vrijwilligers, nog ongetraind, die onder het motto Vida por Vida als dat nodig was uitrukten. 

De klokken van de kerk begonnen te luiden als het zover was.

Op 18 mei 1935 werd officieel opgericht de Associação Humanitária dos Bombeiros Voluntários de Figueiró dos Vinhos, bekrachtigd door het regionale gezag in Leiria, hoofdstad van de gelijknamige regio waarbinnen Figueiró ligt.

In mei 1957 bood ene Ivo de Araújo Lacerda zijn eigen auto aan, een Buick, om een spuitinstallatie in aan te brengen. Dit werd de eerste brandweerwagen van het dorp. 
Twee jaar later kregen de Bombeiros de beschikking over een Bedford. 
Toen de trots van het corps. Later werden nog een jeep, een Mercedes en een Peugeot 404 als ambulance verworven. 
De kazerne bevond zich op dat moment aan de Rua Teófilo Braga, een gebouw dat begin jaren 60 grondig werd gerenoveerd en echt de naam kazerne waardig werd. Een jaar of 15 later werd het gesloopt om plaats te maken voor het Paleis van Justitie. 

Na wat omzwervingen van de Bombeiros werd op 29 maart 1981 de huidige kazerne geopend, 


die later nog werd uitgebreid met een nieuwe garage, een extra verdieping en betere infrastructuur.

Er kwam een centrum voor opleiding en onderwijs, een nieuw alarmsysteem, er kwamen meer en beter geoutilleerde brandweerauto's en ambulances, 


blusvliegtuigen, helikopters. 
Ontwikkelingen die uiteraard overal in Portugal te zien zijn geweest.

En zo kon in mei 2015 de 80ste verjaardag van de Bombeiros Voluntários de Figueiró dos Vinhos worden gevierd, 
met toespraken, een receptie, een feest.
Natuurlijk werd er ook stilgestaan bij en teruggeblikt op de risico's van het brandweerbestaan. Met bij iedereen nog vers in het geheugen de dood van de 54 jarige Vítor Joaquim, die in augustus 2012 bij het bestrijden van een enorme bosbrand even buiten het dorp werd ingesloten door het vuur en om het leven kwam. Dat gebeuren was landelijk uitgebreid in het nieuws, 
en haalde zelfs de Nederlandse pers. 
De foto's van zijn volledig uitgebrande auto gingen de hele wereld over.


Gelukkig is zoiets een uitzondering, meestal loopt het goed af.
Tot slot moet nog weer eens worden vermeld, dat Bombeiros méér doen dan alleen branden blussen, al is dat, zeker in de snikhete zomermaanden, een belangrijk deel van hun werk. Dat loopt verder van de spreekwoordelijke kat in de boom,


via ziekenvervoer en ambulancediensten, tot assistentie bij ongevallen 
en hulp bij rampen.
Meer weten? Kijk dan eens op de website van de Bombeiros Voluntários de Figueiró dos Vinhos.

Reacties