geschiedenis van de bombeiros (3)

De ontwikkelingen schreden voort. Uiteraard. We schrijven Lissabon, 1714, koning João V. Hij verdeelde de hoofdstad in verschillende gebieden, zoals Bairro Alto en Alfama, waarbinnen de bestrijding van branden verder werd gestroomlijnd. De uitrusting en bemanning van de kazernes binnen elk gebied werd opnieuw bekeken. Het officiële document dat alles vastlegt, is nog na te lezen.
Nog geen 10 jaar later, in 1722 namelijk, tijdens het bewind van dezelfde João, werd in Porto opgericht de Companhia do Fogo, ook wel Companhia da Bomba. Deze zal bestaan uit 100 'praktische mannen', mannen uit de praktijk, letterlijk staat er constituída por 100 homens práticos, die dus van wanten weten en in een noodgeval resoluut zullen kunnen handelen en optreden.
Weer wat later, in 1734 namelijk, werd voor het eerst gesproken van Bombeiros voor al deze strijders tegen brand.
Die naam komt van bombas, het Portugese woord voor pompen, waterpompen dus. In datzelfde jaar werden er voor de stad Lissabon vier aangeschaft in Engeland.
Het was voor die tijd het meest geavanceerde waarover de Bombeiros konden beschikken.
Het duurde toch nog tot 17 juli 1834 voor de eerste officiële organisatie van brandbestrijders in Lissabon van de grond kwam, de Companhia de Bombeiros de Lisboa. Brandweerman zijn werd steeds meer een beroep, er ontstond naast al die voluntarios een gezelschap van beroepskrachten, de Bombeiros permanentes.
En landelijk zien we in 1880 de Associação de Bombeiros Voluntários. De ene (re)organisatie volgde op de andere.
Steeds meer steden en dorpen kregen in de loop van de decennia hun eigen Bombeiros met een eigen onderkomen, eigen apparatuur en, later, ook eigen wagens.

In de 20ste eeuw hebben er immers allerlei nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden die niet specifiek voor Portugal zijn maar die we internationaal bij de brandweer aantreffen, zoals het gebruik van brandweerauto's, maar ook helikopters en vliegtuigen.
In 1935 moest ook mijn dorp Figueiró dos Vinhos eraan geloven: een eigen, echte Bombeiros Voluntarios. In de afgelopen maand mei werd het 80 jarig bestaan in het dorp groots gevierd met herdenkingen, toespraken en een receptie. En een feesttaart natuurlijk.
Over die 80 jaar Bombeiros in Figueiró, de mannen, het materieel en de kazerne, gaat binnenkort het laatste bericht in deze serie.
w o r d t   v e r v o l g d ...

Reacties