geschiedenis van de bombeiros (2)

Tijdens de regering van koning D. João IV 
pleitten de bombeiros in Lissabon voor de aanschaf en het gebruik van een systeem van ladders dat was afgekeken in Parijs. We schrijven 1646. Aan de Câmara in de hoofdstad werd een wensenlijstje overhandigd: zoveel ladders van dit type, zoveel van dat, met 15 sporten of 32 treden. De Portugese overheid stemde met de wensen wat betreft voorraden en apparatuur in, terwijl er ook nog wat werd gedaan aan het verlenen van privileges in termen van salarissen en huisvesting. De tijd van het amateurisme was voorbij en de bombeiros begonnen op een echte rampenbestrijdingsdienst te lijken. Ook omdat de brandweermannen verblijf- en opslagruimte aangeboden kregen van waaruit ze in geval van nood snel hulp zouden kunnen verlenen. 
 
Op 28 maart 1678 werden er drie quarteis, barakken, geopend, três estações para arrecadação de aparelhos e ferramentas, drie stations voor apparaten en gereedschappen. De Senaat zal ervoor zorgen dat er in deze stad drie magazijnen komen, uitgerust met alle instrumenten die nodig worden geacht om te reageren op branden, zoals trappen van voldoende hoogte, zo stond er. Het lijkt op het begin van de kazernes zoals wij die nu kennen.
In 1681 werd er verder gereorganiseerd, werden er leren emmers aangeschaft en verdeeld over de quarteis, en werd zelfs gebruik gemaakt van waterpompen uit Holland, met de hand bediend uiteraard. Onder andere metselaars en timmerlieden werden opgeroepen om bij een brand bij te springen en hulp te bieden. Dat doet al denken aan de vrijwillige brandweer zoals we die nu zien, de bombeiros voluntarios. Hoewel, vrijwillig... voor wie niet kwam opdagen dreigde gevangenschap.





w o r d t   v e r v o l g d ...

Reacties