twee voor de prijs van één

Elke eerste zondag van de maand is er een rommelmarkt in Miranda do Corvo, hier zo'n drie kwartier rijden vandaan. Ik ben er al vaak geweest, ieder jaar wel een keertje, en heb er ook al het een en ander gekocht. Paul en Sean komen mij ophalen en gedrieën rijden we erheen.
Vannacht viel en vanmorgen valt er af en toe een buitje, dus de markt wordt binnen gehouden, in de nieuwe markthal van Miranda.
Niet zo leuk als buiten langs de rivier, maar ach, dat mag de pret niet drukken. Veel bezoekers zijn er al, veel Engelsen. Er wordt van alles en nog wat aangeboden.
 Kleding, huisraad, boeken, geluidsapparatuur, kunstvoorwerpen of wat daarvoor moet doorgaan, horloges, sieraden, kinderspeelgoed.
Zelfs typisch Engelse levensmiddelen zijn te verkrijgen, steak and kidney pie in blik bijvoorbeeld, Colman's mustard, marmite, allerlei serials, marmelade niet te vergeten, tafels vol.
Ook buiten rond het gebouw is nog het een en ander te koop.
We besluiten via een omweg en via Condeixa-a-Nova terug naar huis te gaan. Maar we hebben nog geen vijf minuten gereden of komen langs de normale open lucht marktplaats bij de rivier en ook daar staan kramen; handelaren die ondanks de af en toe vallende motregen toch buiten verkozen hebben boven binnen.
En die en passant zelf ook moeten eten.
Als we ook deze tweede markthelft hebben bekeken, begeven we ons echt naar Condeixa-a-Nova. Ik ben er nooit geweest, wel dikwijls langs gereden op weg naar Porto. Een leuk dorp, met veel winkels (nu op zondag natuurlijk meestal gesloten), een mooi plein in het centrum met leuke terrassen van cafeetjes en restaurants, en een kerk met echte klokken.

Veel groen en bloemen in Condeixa. Wat te denken van deze gigantische bougainville?
Zo maar ergens op een binnenplaatsje. De grootste die ik ooit zag.

Tijd om naar het huis van Paul en Sean bij Pedrogão Pequeno te gaan: de tuin bewonderen, zwemmen in het zwembad, dat regelmatig ook deels handmatig moet worden schoongemaakt,

genieten van een glas vinho verde onder de parasol.
Even zijn de problemen van de wereld, zoals de nasleep van het neerschieten van vlucht MH17, sancties tegen Poetin, en de oorlog in Gaza, heel ver weg. Mag ook wel eens voor een keertje.


Reacties