kookles en plein public

Vanmiddag is er werk aan de winkel. Paul en Sean komen langs en met een hogedrukspuit reinigen we mijn terras. 

Dat ligt er nu een jaar of zes, was ooit terracotta geverfd, maar is min of meer zwart geworden.

 Over luchtverontreiniging gesproken. Een verschil van dag en nacht.
Zo gaan we op naar de volgende zes jaar.

Maar eerst terug naar vanmorgen, ook zaterdag: marktdag. Want zo is dat in Figueiró dos Vinhos. Vlak buiten het centrum van het dorp vind je de overdekte markthallen met veel aanbod van groenten en fruit, brood en gebak, huishoudelijke artikelen, tuingereedschap, bomen en planten, kleding, schoenen, meubelen, cd's. Ook veel kopers komen erop af, de hele streek loopt uit, bij wijze van spreken.
Rondom de markt is het moeilijk een parkeerplaats te vinden en in de straten erheen is het filerijden,
wat je je op willekeurig welke andere dag van de week bijna niet kunt voorstellen, zo uitgestorven namelijk oogt Figueiró dan.
Iets nieuws op de markt, tenminste, nieuw voor mij:
kookdemonstraties, om 10 en 12 uur. Deze week: Petiscos de Verão, ofwel hapjes voor de zomer, nader gespecificeerd als tradicionais portugueses e mediterrânicos. Spreekt wel voor zich. Wat te denken van een gevuld stukje gebraden vlees, een gekarameliseerde en knapperig geworden appel, worst, champignons en olijven? Als je daarvoor nog niet echt warm loopt, is er altijd nog een frisse salade te maken met sla, tomaat, courgette, ui, meloen, vijgen en kaas. Alles wat je nog in huis hebt, kan er eigenlijk wel in. Of de warme versie met groenten en gebakken champignons tezamen met couscous. Belangstellenden schuiven aan en nemen plaats. Hier steek je altijd wel iets van op.
Ook deze marktkok eindigt de demonstratie met al z'n toehoorders een bon appetit te wensen.

Reacties