infuus voor Bessie

De Banco Espirito Santo, de tweede bank van Portugal, zelfs de grootste als het om beursgenoteerde Portugese banken gaat, krijgt noodsteun van de regering in Lissabon. BES verloor in de eerste helft van dit jaar €3,6 miljard en krijgt nu een overheidsinjectie van €4,9 miljard. 
Dat geld had Portugal nog in kas van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om noodlijdende banken te ondersteunen. Nu is het moment om dat in te zetten kennelijk aangebroken. BES wordt in tweeën gesplitst en het ‘goede’ d.w.z. levensvatbare deel, vanaf nu Novo Banco geheten, wordt met die kapitaalinjectie nieuw leven ingeblazen. In het ‘slechte’ deel van BES zijn o.a. leningen ondergebracht aan het in Luxemburg gevestigde moederbedrijf  Grupo Espirito Santo. De Grupo doet zaken in allerlei sectoren zoals gezondheidszorg en landbouw, en moest vorige week surseance van betaling aanvragen. 
De verliezen komen op het bordje van de aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders. Bij deze inmiddels in de eurozone tot beleid verheven methode worden de belastingbetaler en de tegoeden van de spaarders volledig ontzien. Vooral dat laatste stemt mij, eenvoudige rekeninghouder en kleine spaarder bij BES, pardon Novo Banco, uiteraard tot tevredenheid. 
Wie op internet op zoek gaat naar www.bes.pt komt terecht op de nieuwe website van die Novo Banco, meteen ter geruststelling al geafficheerd en aangeprezen als mais forte e mais seguro
Kunnen we, een bekend Nederlands gezegde indachtig, Novo Banco daarmee ook vrijelijk vertalen als Nieuwe Bezem? 

Reacties