Albergue do Bonjardim

Vanmiddag word ik door Liedewij van camping Quinta da Fonte opgehaald om samen met nog een paar mensen naar een wijnproeverij te gaan. Met de 'bus' zoals zij en Jolein hun bestelauto noemen, rijden we richting Cernache do Bonjardim, voor mij niet onbekend omdat Paul en Sean daar een aantal jaren hebben gewoond.
De wijngaard ligt in het dorpje Nesperal, even buiten Cernache, wordt gerund door de Nederlanders Huub en Wil Lenders, en heet Albergue do Bonjardim. De website ervan is te vinden in de kolom rechts van de berichten, onder hotels en guesthouses. Het is meer dan een wijngaard, want er worden ook kamers verhuurd. 'Wine and tourisme' noemen ze dat zelf, of 'where culture meets nature'.
Het huis is het eerste wat je ziet als je het terrein komt oprijden, en die aanblik is veelbelovend; een belofte die in de loop van de middag zeker wordt waargemaakt.
Eerst een korte kennismaking met Wil, een snelle blik in het huis en een van de kamers, die op dit moment niet wordt verhuurd. Prachtig allemaal.
Nu de wijngaard en de fabriek. Wil legt ons gezelschap met veel verve uit hoe zij en Huub hier 25 jaar geleden voorzichtig begonnen met het maken van biologische wijn en wat er allemaal bij komt kijken, niet alleen bij de verbouw van de druiven jaar na jaar, en de productie van de wijn, maar ook bij de administratie, controle en marketing.


En hoe die wijn een succes is geworden, welke prijzen er allemaal mee zijn gewonnen, en in welke bladen de wijn is beschreven. Onze eigen Nederlandse wijnjournalist Onno Kleyn besprak dit wijnhuis in de Volkskrant en loofde het product dat er wordt gemaakt:
Neem de Albergue do Bonjardim 2008, een rode wijn uit de Beiras, Portugal. Veel kleur, veel geur, massa's heerlijk novemberend zwart fruit, sap en exact het juiste randje roest om er de ideale comfortwijn voor het jaareinde van te maken.
Prachtig toch als je zo beschreven wordt.

Het is tijd voor de proeverij en we nemen plaats aan een lange tafel waarop ook tapas zullen verschijnen.
We krijgen een witte en drie rode wijnen voorgeschoteld. We ruiken, we proeven, we kijken en proberen te omschrijven wat we ervaren. Niet altijd even gemakkelijk onder woorden te brengen. Huub heeft zich bij ons gezelschap aangesloten en vertelt met liefde en passie over zijn product. 
En dan mogen wij weer.

Tegen zevenen nemen we afscheid. We betalen voor de rondleiding en de proeverij en sommigen van ons nemen nog een fles mee naar huis. Ik koos voor de acht jaar oude Bonjardim 2006.
Met zilver bekroond in Monaco in 2009, met goud zelfs in Duitsland in 2010.
Om eens rustig voor te gaan zitten en van te genieten.

Het loopt tegen etenstijd en we rijden met de 'bus' terug naar de Quinta da Fonte. 
Even na achten gaan we aan tafel. Er worden nog nieuwe Nederlandse campinggasten verwacht, Kevin en Marlous, die uit Lissabon moeten komen. Ze verschijnen zo'n drie kwartier later, maar eten nog met ons mee. Allemaal onder het afdak. 
De rest van de avond praten we honderduit, lachen veel, en vermaken ons in elkaars gezelschap opperbest. We genieten van lekker eten en lekkere wijn . Gewoon slobberwijn dit keer.

Reacties