vakantieplannen plannen

Voor sommige mensen is het plannen van een vakantie wellicht nog wel aangenamer dan het uiteindelijke genieten van die gemaakte planning. Gebogen zitten over kaarten, bladeren in reisgidsen, googelen op internet, uitzoeken of wat je van plan bent te doen ook realiseerbaar is. Dat geldt wat minder voor mij: plannen is een leuke bezigheid waarbij ik mijn fantasie soms de vrije loop kan laten, het beleven ervan later is minstens zo aangenaam.
Om weer eens een ander gedeelte van Portugal te zien, hebben mijn gasten van deze zomer in Figueiró dos Vinhos, Ada en Pieter, samen met mij bedacht een tocht naar het noordoosten te maken om zo uit te komen bij de Serra da Estrela.
Dat gebied ligt ten oosten van Aveiro en Coimbra en dan een heel stuk richting Spanje, tegen de plaatsen Guarda en Corvilhã aan. Het is de uitloper van wat het Castiliaans Scheidingsgebergte heet.
's Winters vind je daar hét skigebied bij uitstek (met het hoogste punt van Portugals vaste land, de Torre, 1993 mtr), 's zomers zie je het natuurschoon.
Helemaal bovenop de Torre een observatorium, ooit een radarstation van de NAVO, en zo gebouwd dat het topje daarvan de magische grens van 2000 meter boven zeeniveau zou bereiken.
We zullen een paar dagen verblijven in Manteigas, een dorp centraal gelegen in de Serra da Estrela, langs de oevers van de Zêzere, de rivier die in de buurt van mijn Figueiró dos Vinhos door dammen in stuwmeren wordt geperst. Van Manteigas uit verkennen we het gebied.
Maar eerst rijden we Coimbra voorbij, naar het net ten noorden daarvan gelegen Luso. In een 250 ha groot park vlak bij dat dorp ligt het eind 19de eeuwse paleis van Bussaco. Het is door een Italiaanse architect ontworpen als jachtslot voor de laatste Portugese koningen, uit het Huis van Saxen-Coburg.

Het huis is gebouwd in de zogeheten manuelstijl, laat-gotisch, met rijkelijke architecturale versieringen.

De bouw werd voltooid in 1907, drie jaar voordat de monarchie in Portugal zou eindigen en het land een republiek zou worden. De laatste koning, Manuel II, heeft er weinig gebruik van gemaakt.

Tegenwoordig is het een 5* hotel, het Palacio do Buçaco, met 60 kamers en een, naar men zegt, uitstekend restaurant, dat behalve om zijn gerechten beroemd is om z'n wijnen.
Een en al grandeur, en dat moeten we een keertje meemaken.

Meer verhalen en meer foto's als we er echt zijn. Nog even geduld dus.





Reacties