massaal protest

Opnieuw is de Portugese bevolking massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de aanpak van de economische crisis in het land. Dat was een initiatief van de burgerbeweging 'Dat de Troika mag doodvallen'. Voor alle duidelijkheid: de Troika, dat is de EU in Brussel, de Europses Centrale Bank ECB en het Internationaal Monetair Fonds IMF.


De Troika legt het land sinds 2011 een pakket ingrijpende bezuinigingen en hervormingen op in ruil voor 78 miljard euro leningen. Dit alles in de hoop dat het land weer financieel gezond wordt, kan terugkeren naar de financiele markten, en het vertrouwen herwint van beleggers. De betogers van vandaag eisten het aftreden van de Portugese regering en het einde van de buitenlandse bemoeienis. Of op z'n minst de erkenning van de regering dat het strenge economische beleid tot op heden heeft gefaald.


De gevolgen van e.e.a. voor de Portugese econonomie zijn zwaar: dit jaar een krimp van naar verwachting 2% en een werkeloosheidscijfer van meer dan 17%.
Een andere manier waarop werd geprotesteerd was het zingen van 'GrĂ¢ndola', dat is het lijflied van de Anjerrevolutie, die op 25 april 1974 een eind maakte aan de rechtse dictatuur.


Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reacties