grote demonstraties

Vandaag protesteerden vele honderdduizenden mensen in verschillende landen van de EU tegen de enorme bezuinigingen die aanvoelen als een dictaat, opgelegd door 'Brussel', het IMF en de Duitse bondskanselier Angela Merkel: in o.a. Italië, België, Spanje. Een 'dag van actie en solidariteit', zoals vakbonden hem noemden, pan-Europees, dus internationaal; om te laten zien dat bezuinigingen een volledig doodlopende weg zijn. Het grootst pakten de stakingen uit in Spanje, waar nog maar één op de vijf intercity's en één op de drie forenzentreinen reed.
Ook in Portugal uiteraard lag het openbare leven zo goed als stil. In Lissabon begon het protest op het Rossio Plein in het centrum van de stad en bewoog zich vervolgens in de richting van het Parlement. Allerlei sociale groeperingen, de vakbeweging, de havenarbeiders, de beweging met de prozaïsche naam Fuck de Trojka, kwamen tenslotte samen op de Cais Sodré. Winkeliers langs de route sloten hun zaak of lieten de rolluiken naar beneden. Cafés en restaurants volgden hun voorbeeld, terrassen werden ontruimd.
 
foto: Miguel A. Lopes
Talrijke mensen deden voor radio en tv of voor de schrijvende pers verslag van hun ellende. Beatriz Carrichas bijvoorbeeld vertelde een Portugees persbureau dat haar zoon werkeloos is en dat zij en haar man hun drieën in leven moeten houden voor €225 per maand.
"Wat er gebeurt is een schande, is het ergste sinds de tijd van Salazar," zei een gepensioneerde man, die nu al voor de derde maal aan een grote protestdemonstratie deelnam.
 
De president van de republiek, Cavaco Silva, bevestigde dat het stakingsrecht van werknemers in de grondwet is vastgelegd en daarom dient te worden gerespecteerd.
 
 
"Minder werkeloosheid en meer groei kunnen worden gerealiseerd door meer (particuliere) investeringen, internationale handel en tourisme", aldus Cavaco Silva.
Het staatshoofd sprak op een persconferentie in het Paleis van Belém, staand naast de President van Colombia, Juan Manuel Santos, die vandaag begon aan een staatsbezoek aan Portugal. Hij bevestigde in dit verband het belang van goede betrekkingen tussen beide landen.

Reacties