bosbranden

Het is een telkens weer terugkerend liedje: mooi weer, hitte, grote droogte betekenen ook allemaal bosbrandgevaar. Ook de Nederlandse tv besteedt, zoals haast elke zomer, weer aandacht aan de vele bosbranden hier in Portugal (en in buurland Spanje). Met daarbij ook oog voor de soms kennelijk gebrekkige en rammelende (landelijke) organisatie en coördinatie voor wat betreft de bestrijding ervan. Ik weet daar eerlijk gezegd te weinig van af om er een mening over te hebben.

Af en toe klinkt de sirene van de 3 km verderop in Figueiró gelegen kazerne van de Bombeiros Voluntarios.

De kazerne ligt midden in het dorp. Iets daarbuiten, op het hoogste punt, vanwaar je de hele omgeving goed in de gaten kunt houden, hebben de bombeiros de beschikking over een helicopter die standby en een uitkijktoren die continu bemand is.


Vergis je niet, de uitkijkpost torent echt boven die bomen uit. De foto hierboven maakte ik schuin omhoog tegen een heuvel op en door de perspectivische vertekening lijkt het net alsof je vanuit de uitkijkpost alleen maar tegen takkenbossen zit aan te kijken. Niet dus.

Midden juli zag ik een brand ook weer eens, vanaf m’n terras, in de verte, een enorme rookpluim die, gelukkig, steeds diffuser werd en tenslotte helemaal verdween. Vuur geblust, denk ik dan. De afstand is moeilijk te schatten; misschien wel een kilometer of 20.


Soms is uren later de lucht nog vol rook, uiteen geblazen tot één lange strook. De foto hieronder maakte ik na zonsondergang, 's avonds om 9 uur:


Inmiddels is duidelijk geworden dat vandaag bij een brand een van de leden van de bombeiros van Figueiró om het leven is gekomen. Het was iemand met 19 jaar ervaring die door het vuur werd ingesloten toen hij bezig was zijn tankauto opnieuw met water te vullen. Het bericht haalde zelfs Nederlandse kranten.

foto afkomstig van de website bombeiros.pt

foto afkomstig van de website bombeiros.pt
Volgens de website Bombeiros de Portugal woedde de brand in het gebied bij het dorpje Azeitão. Opnieuw een heel eind bij mijn huis vandaan. Een schrale troost.

Reacties