remembrance of the death

Lekker slapen in het Grande Hotel do Porto, midden in de stad, uitgebreid de tijd nemen voor het ontbijt ('lopend' buffet), alles proeven wat er ligt uitgestald, nog wat door de stad slenteren en dan met de metro naar het vliegveld.
Voor het eerste in tijden dat ik vanaf het vliegveld van Porto naar Nederland vlieg, dreigt het vliegtuig op tijd te vertrekken. De dreiging wordt waargemaakt. Gelukkig maar.


Onderweg, opnieuw, een leuk gesprek met de medereizigster direct naast me: een Amsterdamse die een vriend had opgezocht die permanent in Portugal woont. Ook zij had gehoopt op wat zon en warmte. Helaas, volgende keer beter.
We landden vlak voor achten, reden naar de pier waar we moesten gaan aanmeren, maar ineens stonden we stil. Door het raampje zag ik dat andere machines evenmin aan het taxiën waren en ook stil stonden. O ja, natuurlijk, helemaal niet meer aan gedacht: 4 mei, 8 uur, dodenherdenking. Zelfs Schiphol doet eraan. Zoals de Portugese gezagvoerder even later via de boordomroep uitlegde: "because of the remembrance of the death". We waren weer thuis.

Reacties