geen regen

De regen blijft uit in Portugal deze winter. Zo berichtte mijn broer al verschillende malen. Het regent daar normaal gesproken in een jaar méér dan in Nederland. In de regel valt de neerslag in de paar wintermaanden. Dan kan het er dus plenzen. Het gevolg is wel dat het er de rest van het jaar vrijwel altijd mooi weer is. Natuurlijk valt er wel eens een buitje en tref je ook 's zomers wel eens een sombere en bewolkte dag aan. Maar het zijn uitzonderingen.
Veel regen betekent dat er voldoende water in de rivieren en de grond zit om de droge periode min of meer te kunnen overleven. Mede daarom is de natuur, ook midden in de zomer, zo groen en zo weinig dor. Dus wat voor gevolgen heeft het uitblijven van de regen? Wat moeten we denken van het lage niveau van het water achter de Barragem do Cabril?



Misschien dat de regentijd alsnog inzet, in de tweede helft van februari, of in maart. Twee jaar geleden was het in die periode ook verschrikkelijk slecht weer: hoosbuien, hagelstenen als tennisballen, een vernietigende modderstroom op Madeira, een mini-orkaan in Centraal Portugal met afgerukte daken. We wachten het af.

Reacties