Pasen in Portugal

In Figueiró dos Vinhos vindt vandaag, Pasen, de 6de editie plaats van de Feira de Velharias. Een soort rommelmarkt die zich zal uitstrekken langs de Av. Padre Diogo de Vasconcelos. Bij slecht weer, en dat was het de laaste dagen, neemt de Feira bezit van het overdekte marktterrein, de Mercado Municipal.


Ongetwijfeld zal deze vlooienmarkt veel publiek uit de hele concelho trekken, want er is voor elk wat wils. Zo zegt althans de aankondiging. Zelf ben ik er nog nooit geweest, omdat ik nimmer in de gelegenheid was Portugal rond de paasdagen te bezoeken. Mijn broer Paul heeft vandaag een kijkje genomen. "Een paar kleedjes uitgerold op het trottoir, meer is het niet", was zijn commentaar. Maar hij is dan ook grote markten in Porto en Lisboa gewend.

En morgen is er de jaarlijkse herdenking van het eind van de dictatuur, 25 april 1974.

Er is een muziekspektakel middels een optreden van de groep Tributabril. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar in Portugal is de formatie niet onbekend. Een kleine zoektocht op het www levert tal van optredens in de buurt. En een uitleg over de naam: tribut abril, een eerbetoon aan de Anjerrevolutie. Verder is er een basketbaltournooi in de sporthal en 's middags nog een speciale expositie in het Casa da Cultura.
Deze Dia de Liberdade wordt alweer voor de 37ste maal gevierd.

Reacties