Comboios de Portugal

Dat is wat bij ons Nederlandse Spoorwegen heet. Al een paar keer heb ik via de website van de Portugese spoorwegen, www.cp.pt, een treinkaartje gekocht. Dat werkt heel eenvoudig en voorkomt soms vrij lang wachten aan het loket op het staton. Je moet wel eerst een eigen account aanmaken op de website. Maar dan kun je vanaf de hele wereld boeken. Je logt in op die site, kiest vertrek- en aankomststation, je betaalt met je creditcard, je print het ticket en reizen maar. Er verschijnt ook een plattegrond van de trein op je beeldscherm, waarop je jouw zitplaats kunt kiezen. Je ziet wat al bezet is en waar nog plaats is. Het nummer van het rijtuig en van die door jou gekozen stoel wordt op het ticket geprint. En heel modern en handig: je kunt het kaartje ook laten sms-en naar jouw mobiele telefoon. Eenmaal in de trein is het bij controle dan voldoende de conducteur dat tekstje op je gsm te laten lezen.
Wat ik inmiddels heb gelezen en ontdekt is dat zo'n intercitykaartje met gereserveerde zitplaats ook op bij wijze van spreken elke straathoek te koop is middels de geldautomaten van Multibanco.



Het menu van de automaat brengt je vanzelf op de goede plek.
Dit soort betaalautomaten, waarmee je bijvoorbeeld ook je belasting kunt betalen en een hoop andere geldzaken kunt regelen, kennen wij in Nederland nog niet. Misschien is bij ons het gebruik van internet thuis verder voortgeschreden dan in Portugal. Wij doen onze betalingen vanuit onze luie stoel; nog comfortabeler.


Als ik in Portugal gebruik maak van de trein, is dat op het traject Porto - Lisboa. Daar rijden ongeveer elk uur vrij comfortabele intercidades. Helemaal luxe, maar wel wat duurder, is de Alfa Pendular. Maar dan heb je b.v. ook tv aan boord. Mensen van 65+ betalen voor een treinkaartje trouwens maar de helft van het normale tarief.

Reacties