Figueiró dos Vinhos

Figueiró dos Vinhos is een concelho, een deel van de provincie Leiria. De concelho bestaat uit vijf dorpen te weten Aguda, Arega, Bairradas, Campelo en Figueiró dos Vinhos zelf. Mijn huis bevindt zich in dat laatste dorp.
Figueiró dos Vinhos, het dorp bedoel ik, telt zo'n 4000 inwoners. Vanaf mijn huis ben je er met de auto of de fiets in een paar minuten, lopend doe je er een kwartier over. Er zijn een paar grote supermarkten waar je terecht kunt voor werkelijk al je boodschappen. Ze hebben ook een flinke non-food-afdeling, voor messen en vorken, dingen voor in de keuken, voor de schoonmaak, om aan te trekken, en met electrische apparaten: een grill, een dvd-speler, frituurpan, tv, radio. Er is buiten die 'supermercados' nog veel anders te beleven in Figueiró: locale specialiteitszaken, een zwembad, een enorme zaterdagmarkt met levende have, een bibliotheek met gratis gebruik van computers en internet, een brandweerkazerne, koffiehuizen met voortreffelijke hapjes en gebakjes, een bioscoop, een muziektent, een handjevol prima restaurants, een paar kleine hotelletjes en schitterende natuur. Het gebied rondom het dorp, de concelho Figueiró dos Vinhos, telt nog eens zo'n 4000 inwoners. 

Er is daar nog zoveel ruimte voor één persoon, bossen, heuvels, velden, rivieren. Je kunt er uren zwerven zonder een levende ziel tegen te komen. Daar moet je van houden.

Reacties